İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Sagun Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, sektörün 2023 için hedeflediği 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefini bu yıl sonu itibarıyla yakaladığını, 2023 hedefinin 5 milyar dolar olarak revize edildiğini söyledi. Sagun, sektörün ihracatında balığın payının 1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerinin altını çizdi. Sektörün ihracatta yakaladığı başarıyı iç tüketimde gösteremediğinin altını çizen Adnan Sagun’un oğlu aynı zamanda Sagun Grubu Başkan Yardımcısı Oğulcan Sagun ise, kişi başına balık tüketiminin yıllık 6 kilodan 5 kiloya gerilediğini bunda fiyatın büyük önem taşıdığını vurguluyor. “Yemi Türkiye’de üretiyoruz ama içeriğinin yüzde 90’ı ithal. Dolayısıyla döviz kuru etkiliyor” diyen Sagun’un sözlerine baba Sagun şunları ekliyor:

ORKINOSA AYRI LISANS
“Bazı balık türlerinde fiyatlar çok yükselmiş olabilir. Yine de, ülkemizde her bütçeye uygun balık bulmak mümkün. Yüzde 83’ü çiftlik olmak üzere balık ihracatının 1 milyar dolara ulaşması, sektörün başarısını ortaya koyuyor. Ancak, denizlerimizde kirliliğin artmaması için çiftliklerin çok iyi denetlenmesi gerekiyor.” Tuncay Sagun, orkinos teknelerinin ayrı olması gerektiğini belirterek, “Orkinos ihracatı 65 milyon doları buldu. Orkinos teknesi iç sularda başka balık avına çıkamaz. Orkinos kotası için sıradan tekne sahipleri de kuraya giriyor. Diğer tekneler de orkinos kurasına girmesin. Orkinos tekneleri ayrı lisanslansın” diyor. Sagun 1 milyar doları bilan ihracatın yüzde 83’ünü çiftlik balıklarının oluşturduğunu belirtiyor.

KARADENİZ SOMONUNUN YÜZÜNE BAKAN YOK
İSTANBUL’DA büyük bir zincir marketin balık reyonunda Karadeniz somonu ile Norveç somonunun ile ilgili tüketici tercihinin ne olduğunu araştırmak için iki balık türünü yan yana koyduklarını dile getiren Oğulcan Kemal Sagun, müşteri algısı ile ilgili üzüntülerini dile getirdi. Söz konusu test ve müşterilerle ilgili gözlemlerini geçenlerde babası Ahmet Tuncay Sagun ve kardeşi Nazlıcan Sagun’un olduğu buluşmada anlatıp ekledi: “Karadeniz Somonu’nun yüzüne bakan yok. Norveç Somonu için yapılan tanıtım, müşterinin beyninde, ‘En iyi somon Norveç’ten gelir’ algısını yerleştirmiş.”

 

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2018/12/17/2023-ihracat-hedefini-bu-yil-yakaladik